На Антоновден – медена муцунка


Днес 17 януари е Антоновден. Празник посред зима, в най-големите виелици, ветрове и снегове. На пръв поглед нищо особено, поредния ден, в който някакви хора, знайни и незнайни, имат имен ден. Пък и дали го празнуват тоя имен ден изобщо … Е, не е съвсем така. Антоновден е важен ден в народните вярвания, от съвременна гледна точка наивен, но в същността си дори е забавен.

Старите хора вярвали, че Свети Антоний, или казано по нашенски Антон, бил покровител на болестите и по-специално на чумата. Ужас нали 🙂 Добре де, ще кажете вие, как може някой да е покровител на зарази и да бъде почитан, това е супер тъпо. Обаче не е! Понеже Антон бил покровител на болестите при правилно отношение от страна на хората бил готов да си ги озаптва и контролира. (Леле ако ме прочете някой от преподавателите ми етнолози, ще се отрече от мен като колега :)).

На този ден жените месели питки с мед или петмез и ги раздавали за здраве, за да стоят шарката, чумата, синята пъпка и други все подобни „радости“ далеч от домовете и децата им. По същата причина не трябвало да се готвят боб и леща, да се шие, плете или преде. Или казано по-иначе – мили дами отрежда ви се ден, в който да захвърлите ръкоделията, да извадите пържолите, да ги метнете на скара, фурна или пък тиган и да не му мислите много много за вечерята 😉 Пък и защо да не полеем всичко това и с чаша вино … ми да сме сигурни, че сме изгонили заразите далеч. Все пак го правим за здравето на децата, нали 🙂

В забързаното ни сиво и доста стресово ежедневие отдавна сме забравили, че тези традиции могат да бъдат живи и да правят живота ни по-пъстър и мил. И не защото вярваме сляпо на поверия, а именно защото сме станали прагматици. Затова, за да разнообразите делника ви предлагам лесен начин да почетем светеца, и да си подсладим живота. Освен ако не сте на строга диета (което се случва често в този период на годината) ви предлагам да си намажете една филийка хляб с масло и мед. Наречете си я, ей така – за здраве, и си я изяжте с кеф или я споделете с любим човек. Не е кой знае какво, но ще направи деня ви различен, усмихнат и по своему празничен, просто така, за сладост на душата и устата 🙂 Аз поне това си планирам. Е, ако пък някой го сърбят ръцете да меси – бонус за близките му!

На Антоновден празнуват Антон, Антония, Антоан, Антоанета, Антонина, Андон, Андония, Дончо/Доньо, Донка,Доника, Дона, Тончо, Тонка, Тонко, Тоня, може и други да има, аз тези намерих. Ако познавате такива хора, ще ви се зарадват да ви чуят, сигурна съм 😉

Повече за Антон и за брат му Атанас, на кого и защо са покровители, ще ви разкажа утре като подготовка за Атанасовден. А сега отивам за бурканче мед!

PS. Ето и днешните ми содено-медени питки:)

imag06921

Advertisements

Posted on 16/01/2012, in Дом и семейство, Разни and tagged , , , . Bookmark the permalink. има 1 коментар.

  1. Браво:)

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: