Месни заговезни


Утре, според народните обичаи, а и според църквата, ще ядем за последно месо преди Великден. Утре са Месни заговени – първият от пролетните празници. Денят е важен, тъй като дава старт на целия цикъл от т.нар. подвижни обичаи свързани с Великденската обредност. Датите на тези обичаи се променят съгласно датата на Великден за съответната година (но сега като се замисля, най-добре цялата тази обредност да я обясня в друг, отделен пост).

И така, Месни заговезни е винаги в неделя, т.нар. Месопустна неделя и се пада винаги 8 седмици преди Великден. Това е денят, в който според традициите за последно се яде месо и започва подготовка за големия Великденски пост. През цялата следваща седмица от животинските продукти се ядат само млечни и яйца. С две думи, сега му е времето да си отядете на пържоли с чиста съвест 🙂

Между другото, ако сте решили малко да си прочистите организма, баш сега му е времето малко да постите. Давам просто идея. Спрете месото другата седмица, а след Сирница постете строго още една. Не е много, но наистина ще ви поразтовари организма. Аз постя от години по малко по-различна схема, но съм тествала и този вариант и не е лошо 😉

На трапезата в този ден трябва да има баница с мас и сирене (не съм сигурна дали изобщо някога съм яла такава), баница с месо, варена кокошка (ние си имаме варено пиле-бройлер), някоя хубава погачка и винце. Е, ако си направите пържолки пак ще сте в традицията, месо е все пак. Изобщо Месни заговезни си е ден за разточителство на масата, кеф и удоволствие. В тази връзка спокойно можете да си поканите и гости. По традиция младите семейства ходят при родителите на булката, така че защо пък да не им досадите.

Изобщо утре се отдайте на чревоугодничество и кеф 🙂

А днес е задушница. Идете и запалете свещичка, спомнете си близките, които вече ги няма. Най-вече, не се засилвайте да отмятате домашната работа, това няма да ви избяга. Днес е ден за друго.

Advertisements

Posted on 18/02/2012, in Разни, Традиции and tagged , . Bookmark the permalink. 3 Коментари.

 1. Слушай сега 🙂
  Като изтече годината и те видя, че си написала за всички мои любими празници, сядам си на задника и ти правя нещо като… хиперактивен календар 🙂 Ще си има картинки и всичко и ще можеш да си цъкаш на него и да се разхождаш по на Пулия приказките. Става ли?

  В този ред на мисли искам да си пожелая да напишеш нещичко и за Сирни Заговезни и амкането 🙂

 2. Става! И аз искам да слагам снимки, ама хич нямам време, обаче и това ще стане. Иначе шанса да прпусна празник, голям де, е нищожен. Просто и аз много ги обичам 😉

  За Прошка със сигурност ще пиша тези дни

 3. М… аз имам малко различна позиция там. Смятам, че е лицемерно да искам прошка за нещо, дето не мога да гарантирам, че няма да го повторя. И не искам прошки. И така развалям празника на всички.
  Но го оправям, като си забия халвата в челото, вместо в устата.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: