Хайде на Кушии


Тодоровден, Конски Великден, Тудорица – както и да го наречете, все ще е вярно. Това е все първата събота от началото на Великия пост или първата събота след Сирни заговезни.  Празник на конете и празник на плодовитостта, това обикновено е мразовит и често кален ден, но пък можете да си го направите пълен с емоции.

Най-характерният обичай за Тодоровден са т.нар. Кушии. Това са надбягвания с неоседлани коне на някоя широка поляна (според мен това съшо е унаследена езическа и по-специално прабългарска, номадска традиция). Всеки, който отглежда кон може да участва. Не знам как се случвало навремето, но днес ако мераклиите са много, надбягванията се правят в няколко серии и накрая финали.  Преди стартовете пък, конете се разгряват с по някоя и друга дължина, все пак трябват си и тестове. Така публика постепенно и съвсем спонтанно започва да си избира фаворити. А конете направо си дефилират 🙂 И като всички манекени и  красавци и те се накипрят. Сресват се, закичват се с мъниста, червени конци ли мартеници, с гривни, със здравец и с какво ли още не, според вкуса на собственика. Задължително се отправя молитва и се благославят животните. Тази година тържествения водосвет ми дойде много добре.

Да яздиш неоседлан кон в калта си е голям майсторлък. А освен това е и забавно. Особено за такива като мен, дето гледат сеир отстрани с чаша топла напитка в ръката. Разказвам го така свойски, защото от дете ходя с удоволствие да гледам Кушии в село Лозен.

Тази година обаче, Тодоровден ме свари в Арбанаси, където има парад на конете в центъра на селото. Ето и малко снимки:

И понеже днес е и 3 март (честит национален празник), ето и един кон украсен специално в цветовете на трикольора. Та този кон получи и специална награда.


А това е победителят в парада и наш фаворит. Едва си сдъжаше буйния нрав животинката 🙂

Малко хора обаче знаят, че Тодоровден е и невестински празник. На него се обръща специално внимание на новозадомените булки, като им се пожелава плодовитост и много деца. Обичаите са различни в отделните карища. Даже не съм сигурна дали тези традиции се пазят днес. Но, ако познавате млада булка, баш сега е момента да я поздравите и да й пожелаете здраво и сладко бебе 🙂

На този ден се месят питки с формата на кон или подкова и се раздават. Това е единствената специална обредност, свързана с кухнята и софрата, все пак сме в старта на постите. Та трапезата си е посна.
Излезте, разходете се и се радвайте на събуждащата се природа. Това му е важното на днешния ден!

Posted on 03/03/2012, in Разни, Традиции and tagged , . Bookmark the permalink. 1 коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: