Лазаровден и лазарките


Днес е съботата преди Цветница или Лазаровден. В случая е 7 април, но това е ден, който също се мести спрямо Великден, т.е. това е съботата преди поседната неделя от Великия пост или събота една седмица преди Великден.С Лазаровден започва една дълга поредица от обреди свързани директно и конкретно с Великден, така да се каже – започва се (а пък това означава, че аз ще ви досаждам ежедневно по темата).

Лазаровден в църковната си обредност и народната нямат нищо общо, ама съвсем съвсем нищо! На днешния ден Църквата празнува възкресението на Лазара или казано по-просто деня, в който Исус Христос възкресява починалия преди 4 дни Лазар – негов приятел, съмишленик и човек, който му е давал подслон. Това е едно от големите чудеса, които прави Исус и за което разказват притчите. Но, както знаете, тук си говорим за народните обичаи и традиции.

Най-известната и важна обредност на този ден е Лазаруването. Лазарките – малките момичета и момите се обличат в празнични носии, слагат венци от цветя на главите си и обикалят къщите, като пеят специални лазарски песни.По традиция мома, която не е лазарувала не може да се омъжи. Лазарките пеят за здраве и плодородие, а в различните краища на страната стопанките на домовете ги посрещат по различен начин. Едни хвърлят срещу тях жито, други ги карат да тропат и скачат високо – все с цел да се пожелае богата и плодородна година. Пее се и се танцува за здравето на всеки член от семейството, а стопаните даряват лазарките с различни дарове. Задължително обаче лазарките получават яйца, които събират в кошници, после ги разделят помежду си и през Страстната седмица ги боядисват за Великден. (На мен лично Лазаруването винаги ми е приличало на женския еквивалент на Коледуването … ама хайде да не го изказвам като становище).

На Лазаровден имен ден имат Лазар и производните имена като Лазарина. Трапезата е задължително постна. И нещо много важно – днес не се върши домакинска работа, освен най-необходимото. Не се пере, не се шие, не се счупвайте от чистене – днес се празнува (от опит и го казвам – веднъж се увлякох в чистене на този ден и после две седмици ходих схваната – вече не повтарям тази грешка :))

Днес за първи път един пост ще бъде разделен на две – или ще го дописвам или ще пусна втора част. Не за друго … ами ето ги носиите на моята мома

Хайде, ние отиваме да лазаруваме! А на вас пожелаваме честит празник!

Posted on 07/04/2012, in Родителство, Традиции and tagged , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: