Разпети петък


Днес е Разпети петък, един от най-важните дни в Християнската година. Днес е денят, в който е разпнат Исус Христос. Ден на смирение, ден на почит и молитва.

На Разпети петък в храмовете се изважда т.нар. Света Плащеница, поставя се върху маса, а вярващите коленичат, целуват плащеницата и минават под нея като символ на преклонение пред Спасителя. Това минаване под масата се прави и за здраве, а след това миряните получават стръкче здравец. Да, днес е добре да се отиде на църква. Храмовете работят до късно, тъй като вечерта се извършва Опелото за Исус Христос.

На този ден постът е най-строг. Не трябва да се яде, дори вода не се пие, за да са съпричастни хората с мъката на Христовия син. Днес също така не се работи никаква работа, ама НИКАКВА.

Тежък ден е днешния, най-тежкият от поредицата дни, които протичат в подготвка за празника, за Великден. Но, Разпети Петък е специален с това, че на него се обръщаме към вярата, към душата си, към онова, което е човекът.

Затова и аз днес пиша кратичко. Нямам много какво да кажа, днешнея ден трябва да бъде почувстван, а не обяснен! Идете в храма и отворете сетивата си. Няма да сгрешите.

Advertisements

Posted on 13/04/2012, in Традиции and tagged . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: