Велика Събота


Днес е Велика Събота; последният ден преди Великден; денят, в който Исус Христос лежи в гроба, а Църквата възпоменава неговото тленно погребение. Днес е последният ден от Страстната Седмица. В храма богослуженията започват от сутринта и продължават до късно през нощта, когато преминават в тържествени Великденски служби.

На Велика Събота се боядисват шарени яйца и то през деня, а не както в четвъртък преди изгрев слънце. Първото яйце се боядисва задължително в червено и ако не сте боядисвали яйца на Велики Четвъртък го отделяте за къщата. Аз лично винаги боядисвам яйцата в събота по чисто практични причини – просто на Велики Четвъртък нито имам време, нито мога да стана преди изгрева. Относно обредността спазвам следните правила (така, както майка ми ме е учила) – първото яйце е за къщата, следващото отделям за Спасовден, а едно задължително отделям за храма, за да оставя, когато отида на църква. След като боядисаме яйцата задължително чупим това от миналата година, което често смърди ужасно. Ако е кухо годината няма да е добра, но ако е пълно значи ще е успешна.

На днешният ден се месят и козунаците. Знам, че някои хора имат традицията да ги замесват в четвъртък, но аз от бабите знам, че това се прави само на Велика Събота, не по-рано. Особено НЕ се месят козунацина Разпети Петък, а за жалост напоследък наблюдавам едно такова явление. Да не говорим, че с всеки изминал ден домашните козунаци изсъхват и някак дори заради вкуса и чревоугодничеството е добре да спазим традицията. Аз лично меся козунаци от 10 – 11 години и си признавам, че тази дейност ми допада повече от боядисването на яйца.

На много места ще стрещнете и информацията, че на Велика Събота се ходи на гробища, раздават се яйца и жито за помен на близките. Да има и такъв обичай и ако имате нужда идете. Ние лично в нашия дом не спазваме спазваме тази традиция, по чисто лични причини и възприятия.

Хайде, аз отивам да се заемам с козунакомесене и яйцешарене. Успешна и спорна Велика Събота и на вас!

Posted on 14/04/2012, in Разни, Традиции and tagged . Bookmark the permalink. 3 коментара.

  1. Хм. Ние ходим на гробищата следващата събота – оставяме червени яйца или там които червеникави са оцелели след Великден. Даже редовно се случва да трябва да боядисваме повторно 🙂

    • Абе това с ходенето на гробища взех да го проучвам доста, първо защото от различните краища идват различни податки и второ, защото имам адски много влизания в блога именно за ходене на гробища в събота след Великден. На мен лично тоя казус ми стана доста интересен. Пък и кой казва, че календара се пълни само една година, тепърва ще го допълваме 🙂 С общи усилия

  2. Не разбирам аз от тия работи, от всичките задушници най уважавам Черешова :))))

    Иначе гробищата са интересно място – примерно по шуменско заравят бутилка с бяло вино и на не знам кой ден я вадят и по нея гадаят как е мъртвецът и дали има нещо, от което да се нуждае. То обикновено са разни снимки или лични вещи.
    А по врачанско палим огньове на гроба – първите не знам колко дни (40, ако няма достатъчна бройка присъстващи, а това е сутрин преди изгрев).

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: