Св. Св. Константин и Елена в огнения танц


Днес, 21 май, честваме празника на Св. Св. Константин и Елена.

Това е ден носещ силен духовен заряд, както в релгиозно отношение, така и във връзка с народните вярвания; ден, който преплита Православие и езически обичаи в чистия им вид. Изобщо, странна културна смесица и приемственост на вярванията.

На този ден Църквата почита Св. равноапостолни цар Константин и царица Елена. Император Константин е ключова фигура в историята и утвърждаването на Християнската религия. През 313 г., той обявява Християнството за равнопоставена религия във Византийската империя и спира гоненията срещу нейните последователи. Заедно с майка си Елена, те се првръщат в покровители на новата Вяра и пропряват пътя й към превръщане в мощна световна сила.

В нашата мъничка България, особено в Странджа, този важен религиозен празник се отбелязва с изпълнението на един абсолютно езически обичай – нестинарството или танци върху жарава. Винаги ми е било интерсно къде са корените на тази обредност и някак си, съвсем ненаучно и непрофесионално, бих казала, че ми приличат на тракийски. Дали съм го чела или чувала някъде или просто съм си направила изводи от натрупване на информация – ми не знам. Мисля тепърва да се задълбочавам и да изучавам въпроса.

Истинските нестинари са специални хора, често потомци на нестинарски фамилии – все пак това е тайнство, което се предава само на избрани. Те танцуват в състояние на транс, сякаш са свързани с иконите, които носят, с покровителите си или с невидимия свят. Затова и след края на танца краката им не са наранени или изгорени. Танцуват в тъмнината на нощта, върху жарава направена от огромна клада, която е горяла цял ден. Танцуват и се молят. Много ми се иска да отида да ги гледам на живо, точно в деня. Досега ми се е случвало да гледам стилизирана туристическа версия, но тя просто не е същата, не е автентичната. И пусто, все го отлагам за догодина …

Магичният обред е кулминацията на поредица от ритуали свързани с честването на празника. Два дни преди това започва събирането на дървата за голямата нестинарска клада. На сутринта, в деня на Св.Св. Константин и Елена, тържествено се изнасят иконите от храма, носят се на аязмото, а оттам тръгва тържествено литийно шествие, в което се включва цялото село. Междувременно се приготвя и общоселски курбан, който събира общонстта на хапка-пийка и веселие. С две думи – голям празник ей!

Но, да не забравяме, че България е много по-голяма от Странджа. В другите райони също се празнува, като преди време аз самата си зададох въпроса „добре де, ама как по-точно и какво по-точно се отбелязва?“ За жалост информацията е малко. Засега знам само, че в този ден някога са се отбивали агънцата-сукалчета от майките си и се издоява първото пълномаслено мляко, като отделно се коли добиче и се прави курбан. Много ми се иска , обаче, преди да говоря със сигурност, да взема да поразпитам из разни села (поне това го мога добре и го правя с кеф). Та сигурно чак догодина, ще мога да кажа повече за обредността извън нестинарството. Нищо де, живот и здраве,времето е пред нас 🙂

Трудно ми е да кажа как точно да пренесем обредността на празника в нашето забързано ежедневие. Не ми се иска да ви кажа само – хапнете агнешко и пийте вино. Някак също така характерно за празника е да се съберете с приятели, не можем да направим общоградски курбан :), но какво ни пречи да направим едно забавно събиране с хора, които обичаме? И още, сякаш не бива да забарвяме, че можем да запалим по една свещичка в църквата на тоя ден, все пак важен човек се почита в Християнската вяра. Нека всеки да си отбележи празника, както го чувства 😉

Днес имен ден имат Константин, Костадин, Коста, Динко, Деница, Елена, Еленко, Куна, Кънчо.

А иконата, която публикувам е Стенопис от Западната стена на наоса в църквата „Св. Георги“ (1493)в Кремиковския манастир и е взета от тук.

Advertisements

Posted on 21/05/2012, in Традиции and tagged , , , . Bookmark the permalink. 2 Коментари.

  1. В нестинарското село Българи този празник, както и играта върху жаравата са винаги на 2 юни.
    По стар стил тогава се честват Св.Св. Константин и Елена!
    Така че имате възможност да видите игрите!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: