Росната утрин на Спасовден


Великден отмина, та чак забравихме, че празнувахме. Но, ако си мислите, че Великденският цикъл е приключил, грешите много. Празниците и обредите продължават 🙂

Утре e Спасовден или 40-тия ден след Възкресение Христово. Този ден се пада винаги в четвъртък. Празникът е много различен по отношение на църковна и народна обредност.

На този ден Църквата отбелязва Възнесение Господне. Или казано с прости думи, след като Исус Христос възкръснал, той ходил по земята 40 дни и на последния се възнесъл към небето, за да бди над хората. Затова и 40 дни следва да се поздравяваме с Христос Воскресе, въпреки че не го спазваме.

В народните вярвания също има т.нар. дуализъм. От една страна се почитат мъртвите, а от друга се вярва, че нощта срещу Спасовден е лечебна. Болни и недъгави хора спят на открито и посрещат изгрева като се търкалят в росата, която е лечебна.

На Спасовден се ходи на гробища. Жените раздават червени яйца, жито и от първите узрели череши. Вярва се, че на този ден душите на мъртвите се прибират след като са излезли на Велики Четвъртък. Даже в някои краища повторно се боядисват червени яйца именно, за да се раздадат на гробища. Ние вкъщи не го правим.

Помните ли, че ви разказах как у нас второто боядисано яйце за Великден се отделя именно за днес. Принципно следва на този ден да се разреже и изяде. Да де, ама на днешно време не смеем, че да не е развалено; че ние с тези и без това разбити стомаси от нерви и „качествена“ храна не сме за експерименти. Понякога просто го чупим да видим пълно ли е, но в общия случай го пазим до другата година, заедно с първото боядисано яйце – онова червеното, за къщата. Е, за да отбележим празника, можем да си сварим по едно яйце поне 😉

Вярва се също така, че ако на Спасовден вали, годината ще бъде богата. Да видим!

Имен ден празнуват Спас, Спаска и производните им.

Тъй като постът е писан в година, в която Спасовден съвпада с 24 май, не мога да се въздържа да си кажа – нека почитаме словото си, писмеността си и традициите си. Затова ми се иска, не аз, а един велик човек – просветител, пред когото се прекланям, да ви разкаже за Спасовден. Става дума за един от любимите ми български писатели – Елин Пелин!

Прочетете неговата Спасова могила, аз по-добре не бих могла да го разкажа и няма нужда! Поклон!

Честити празници!

Posted on 24/05/2012, in Традиции and tagged , . Bookmark the permalink. 1 коментар.

  1. На 13 юни 2013 г вали дълго и напоително. Да видим каква ще е реколтата?. Празникът още се помни и с поверието, че само в нощта срещу Спасовден може да се излекува безплодие.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: