Магическите сили на Еньовден


На 24 юни по стара славянска традиция празнуваме Еньовден. Почитаме слънцето и водата, събираме лековити билки, гадаем за здраве.

Еньовден се празнува в деня след лятното слънцестоене, затова още на 23-ти през нощта започва празничната подготовка. На някои места се палят и прескачат огньове (обредност, която много наподобява тази от Сирни Заговезни), на други се спазва обичаят ладуване, а на трети – невести, които не могат да заченат, се къпят в росата, също както на Спасовден. С две думи празникът си е наследство от езическите славянски традиции, а много изследователи вярват, че обредността от този ден е пренесена към други празници с по-силно църковно влияние.

На Еньовден още призори се събират билки, защото се вярва, че тогава те са най-лековити. Вярва се, че след този ден лековитите треви губят силата си. Всъщност това е и най-позната обредност за деня. Според старите хора се събират 77 билки и половина за 77 болести и онази „която няма име“. Да ви кажа, все съм се чудела коя е тая половин билка 🙂 ама още не съм намерила бабата, която да ми разкаже. Ето и нашите билки вкъщи. Майка ми ги събра миналото лято, е след Еньовден, ама още си пием чай от тях – останали са ни жълт кантарион и риган, около половин буркан.

Събраните билки на Еньовден се плетат на венци или се топят за една нощ в „мълчана вода“. Това с водата е важно, тъй като тя се почита именно в този ден, вярва се, че в нощта срещу Еньовден тя придобива магически сили. В някои други славянски народи на днешния ден се правят ритуални къпания във водоемите. Изобщо водата донесена в дома през този ден се пази през цялата година и се ползва за лек. Затова и днес не се пере. Според народните вярвания не се пере със сапун, за да не се разболее член от семейството. (На всичкото отгоре тази година Еньовден е неделя, така че почивайте домакини :)). Принципно има и още една забрана, ама тя в днешно време касае само земеделските производители – днес не се жъне.

Най-важното обаче е, че Еньовден е празник на слънцето. Отдава му се заслужена почит, тъй като от този ден нататък то се „обръща към зимата“, т.е. започва да намалява. Вярва се, че при изгрев на Еньовден то „трепти“ и „играе“, че човек трябва да го посрещне, да се обърне с лице към него и после да погледне сянката си. Ако сянката е цяла – то човекът ще е здрав, ако е без глава или наполовина – значи ще боледува. Е, днес е облачно и слънце не се вижда, тъй че ако сте се успали и сте проупснали изгрева, хич не си го слагайте на сърце 🙂

Да ви призная хич не го разбирах като дете това за слънцето и как годината отивала на зима. Не можех да схвана как така то лятото едва сега започва пък бабите казваха, че годината отивала вече към зимата. Да бе да! И все си казвах, абе тия са се объркали тотално. Какво ми е разбирала главата от намаляващ ден и слънцестоене. Ама е на, мина се време и аз взех така да говоря :)))

Искам да ви обърна внимание и на още нещо – датата. Прави ли ви впечатление – 24 юни – 24 декември – годината се дели точно на две равни части. И да – на 24 декември е Бъдни вечер – празнуваме раждането на Христос, на 24 юни – честваме деня на Св. Йоан Кръстител – човека, който кръщава Исус Христос във водите на река Йордан. Това съвпадение в датите не е никак случайно, а пък съвсем неслучайно са избраните именно тези дати 24 – веднага след лятното и зимно слънцестоене … ами нали Християнската религия е трябвало да бъде адаптирана към езическите традиции, за да бъде по-лесно възприета. За езичеството е било от ключово значение движението на слънцето – годишните, сезонни и ежедневни цикли. И после нямало логика в религиозния календар – да бе да – всичко е прецизно измислено, което обаче не пречи да сме вярващи и да пазим традициите си. Уф, отплеснах се!

Та на днешния ден празнуват Енчо, Янко, Яна и производните им. Ако се интересувате за трапезата – ами да знаете, че е постна, защото празникът винаги се пада в Петровските пости.

Голям празник е бил навремето Еньовден. Днес … по-скоро го отбелязваме мимоходом, което всъщност е тъжно. Ще взема да помисля, да му измисля някакво съвременно отбелязване, че много му философствам за произхода, пък за практиката – нищо.

Но, докато го измисля ви пожелавам весел празник и отивам на сватба 🙂

Advertisements

Posted on 24/06/2012, in Традиции and tagged , , . Bookmark the permalink. 2 Коментари.

  1. Ама е на, мина се време и аз взех така да говоря 🙂 ))

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: