Юлинден


Днес е вторият ден от горещниците и 16 юли. Принципно в календара на традициите този ден не е кой знае какво, обаче в моя си личен каледнар на традициите е много важен ден. Имам си имен ден 🙂

Според църковния календар днес е Св. мъченица Юлия девица. Та с две думи празнуват всички Юлии. Юлиян и Юлиана си имат друг имен ден. Това си е чисто църковен празник и няма конкретна обредност (освен свързаната с горещниците, описана в предния пост), аз си имам моя си. Задължително на този ден черпя, ей така за здраве. С годините забелязах, че много важни за мен събития се случват именно на този ден. Ако случайно забравя да черпя, щото не всеки път зацепвам, че точно днес е 16-ти, то обикновено нещо не ми се получава, едно такова като наказание сякаш 🙂 Ако пък черпя, с голям кеф ми се случват радости. Примери си имам конкретни, ама ще си ги запазя за мене си. С две думи, с времето развих едно такова суеверие, че не е добре да си забравям празника и гледам да не го правя. И по този повод съм донесла разни лакомства да развалям на хората от офиса диетите хихи. Пък довечера ще си се почерпим вкъщи.

От друга страна, тъй като сме в средата на горещниците винаги съм се замисляла има ли връзка между тоя мой огнен, емоционален, пискливо-крещяш и отвратителен характер и огнената същност на днешния ден. Най-вероятно няма, ама що пък да не си я търся 🙂

Та така де, днес е важен ден в моя си календар на традициите. Сигурна съм, че всеки един от вас си има такива дни, които обикновено носят радост.

Честит имен ден на всички адашки :))) Да ви е живо и здраво името.

Advertisements

Posted on 16/07/2012, in Традиции and tagged , , . Bookmark the permalink. 4 Коментари.

  1. е сега ако случайно забравиш да черпиш жална ти майка :Д
    честит имен ден мила Юлия, да си ни все такава сладкодумна, мила, весела, палава и да имаш една дълго и щастливо детство!

  2. Посипвам си главата с пепел!!! Как можех да пропусна такъв важен ден!
    Макар и със закъснение, приеми моите най-сърдечни поздрави за здраве и щастие и с чест да носиш името си, ЮЛКЕ!

  3. Да си ни жива и здрава!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: