Огнената Света Марина


На 17 юли, последният ден от горещниците, честваме празника на Света Марина. Нарича се още и Огнена Марина. Естествено, само от името е ясно, че традицията на този ден е свързана с огъня. Много често дори, ако питате старите хора, те ще ви разкажат повече са самия ден на Огнената Марина, отколкото за горещниците като цяло. От обредна гледна точка това е най-силният и важен от трите последователни дни.

Света Марина е покровителка на огнената стихия. Смята се, че отдаването на почит на светицата и спазването на забраната да не се работи нито полска, нито домашна работа ще предпази нивите и домовете от пожари. На днешния ден вечерта се пали отново огнището, което е загасено на 15 юли.

Огнената Марина обаче е и лечителка. Вярва се, че в нощта срещу празника водите на места носещи името на светицата стават лечебни. Ако се къпеш в тях през тази нощ, няма да боледуваш цяла година. В някои райони се счита, че е достатъчно да се изкъпеш в топъл извор и ще си здрав.

В районите на Странджа и Родопите се почита и срещу ухапвания от змии. Жените не трябва да плетат, предат и шият. Не трябва да пипат въже дори, за да се предпазят от змиите.

Днес имен ден празнуват Марина, Марин и производните им.

Хубав празник на всички и не си играйте с огъня, поне днес не 😉

Advertisements

Posted on 17/07/2012, in Традиции and tagged . Bookmark the permalink. 5 Коментари.

  1. Значи днес е деня на пожарната команда :))

  2. За пръв път чувам за тоя празник, но пък вчера цял ден пръст не помръднах. Явно от вътре ми идва да празнувам :)))) Вечерта заших един ръб, ама след залез не се брои (то и да се брои, гарван гарвану око не вади) 😉

  3. Юлке, кой те е учил така хубаво да пишеш? 🙂

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: