Голяма Богородица


Голяма Богородица или Успение Богородично е един от най-големите християнски празници. По нов стил се отбелязва на 15 август, но аз познавам хора, които си честват и по стар стил – на 28 август. На този ден Църквата почита смъртта на Дева Мария. Аз лично не го разбирам много това – как може да празнуваш, че някой си е отишъл. Ще взема да го повдигна тоз въпрос пред някой разбиращ от църковни дела, щот аз съм си един прост мирянин в случая. Е, празнувам де :), не съм сигурна точно какво, но си паля свещичка за здраве в църква ако мога.

В една дълга притча се разказва, как Богородица била погребана в пещера и след три дни Исус Христос дошъл за душата й. След няколко дни отворили пещерата и в нея намерили само плащеницата на Дева Мария. По-късно апостолите я чуват да пее в облаците и да им казва, че ще ги закриля. То за мен това е по-важната част от преданието де 🙂

В народата традиция няма кой знае каква сериозна и определена обредност за деня. Лятото си е усилно работно време и затова, може би най-празничното в случая е, че не се работи. На много места се правят курбани и сборове, т.е. разни всенародни тържества. Освещават се обредни хлябове. На трапезата се слагат жито, царевица, пиле. В случая пилето се заменя с риба, защото празникът е в сряда (но това е една друга дълга тема свързана с постите).

Днес имен ден имат страшно много хора, не само Мариите. Празнуват още Мара, Мариан, Марияна, Борис, Богдан, Богдана, Боян, Бояна, Богомил, Богомила, Богомир, Богомира, Богослав, Богослава, Божан, Божена, Божин, Божина, Божил, Божила, Божидар, Божидара. Изобщо да им е честито!

И варненци днес празнуват ден на града си. Богородица е патрон и закрилник на морската ни столица. Така че и на тях честито.

Пък ние, всички останали – да си поздравим именниците 🙂 Едва ли има някой от вас, който да не познава поне една Мария 🙂

Снимката е от тук: http://www.pravoslavieto.com/calendar/feasts/08.15_Uspenie_Bogorodichno.htm

Advertisements

Posted on 15/08/2012, in Традиции and tagged , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: