Свети Димитър – време е да се приберем у дома


Днес е Димитровден, както всяка година на 26 октомври. Това е вторият голям празник, който разделя годината на два сезона, според народния календар на традициите.

И ако със Св. Георги идва лятото, със Св. Димитър то отстъпва място на зимата. В миналото на този ден са се прибирали стадата, разпускали са се ратаите, чорбаджиите са се разплащали с работниците … с две думи – свършвал е усиления работен сезон. След Димитровден започва плеяда от празници и вярвания и народният календар става много наситен с обреди и ритуали, много повече отколкото в летния сезон. Това е времето, в което хората се прибират в домовете си и така да се каже и започват да живеят в по-спокоен ритъм.

В народните вярвания Св. Георги и Св. Димитър са братя близнаци, конници, като Димитър е по-големия. Не случайно и иконите им си приличат. Разликата е, че Св. Георги язди бял кон, а Св. Димитър – червен; Св. Георги е обърнат надясно, а Св. Димитър наляво; Св. Георги убива змей, а Св. Димитър – човек.

Днес имен ден имат Димитър, Димитрина и производните им. Също така е и патронен празник на строителите.

Тази година Димитровден е и петък, така че празнувайте – няма някакви специални ограничения и традиции – просто това е първият от поредицата празници, които ще се заредят един през друг чак до Коледа, а и след нея … и така до другия Гергьовден и до следващото лято 🙂

Advertisements

Posted on 26/10/2012, in Традиции and tagged , , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: