Андреев, Едрев или Мечкин ден – взаимното допълване на вяра и традиция


Андреевден, Ердев ден или Мечкин ден – говорим за едно и също, за 30 ноември. Три различни имена на един и същи празник, които взаимно се допълват, за да създадат една обща обредна картина (смес между религия и тотално различни от нея народни вярвания, както често се случва в нашия Календар на традициите)

Андреевден
Днес Църквата отбелязва деня на Св. апостол Андрей Първозвани или този, който пръв сред апостолите е повикан да последва Христос. Това е апостолът, който е ръкоположил първият Константинополски патриарх и се счита за апостол на Православните християни, особено в славянските държави.

Днес имен ден празнуват Андрей, Андриян, Андрея, Андреа, Първан, Първанка и др.

Едревден
Едрев ден или Едрей, това е същия ден с народното му име. Ще си кажете, че е диалектна форма, просто хората са изменили името Андрей. Ами не е точно така. Всъщност народът вярва, че от днес нататък денят започва да нараства или иначе казано наЕДРЯВА колкото просено зърно (да знаем, че реално не е така, но какво да се прави – вярвания). На днешния ден се варят царевица, жито, грах, леща, боб, за да расте реколтата и да едрее. И понеже е пост, това е и основното ястие на трапезата. В други години, когато Едревден не се пада в сряда или петък се разрешава и риба.

Мечкин ден
В Северна България Св. апостол Андрей се тачи и като покровител на мечките. Легендата разказва, че по време на отшелничеството му мечка убила вола, с който св Андрей орял. Тогава той преборил мечката и впрегнал нея вместо вола. Всъщност, както и по отношение на вълчите дни, хората се страхуват от мечките и от евентуалните им нападения. Вярва се, че ако окажеш почит на зверовете те няма да са настроени агресивно към теб, доста нехристиянско звучи нали. Да, но за да се вплете в Християнската вяра, този обичай трябва да си намери светец, към който да се закачи. В случая това е Св. апостол Андрей. Ако си спомняте подобна беше ситуацията и с вълчите дни и СВ. Мина, така е с мишите дни, за които ще ви разкажа догодина, че тази забравих (виновна съм, знам :))

И така, на днешния Мечкин ден най-възрастната жена в домакинството (добре, че у нас това все още не съм аз ;)) става рано и сварява някакаво вариво, в обищя случай царевица. После го хвърля нагоре към небето или в комина и нарича: „На ти мечко кукуруз, да ядеш варения, а не суровия и хората“. Това е обреда на предпазването.

В такива дни, в които народът извършва обреди, за да опази дома, реколтата или здравето си, често се случва да има забрани за извършане на определени битови дейности. Та и днес така не се върши домакинска работа и най-вече не се пере. С две думи, не се преработвайте … все пак е петък, поне тази година 😉

Posted on 30/11/2012, in Традиции and tagged , , . Bookmark the permalink. 2 коментара.

  1. следващата ми котка ще се казва Ердей, нави ме

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: