Бързо идвай у нас, че е Игнажден


Да, на 20 декември е Игнажден. Всички знаем, че на този ден е важно кой пръв влиза в домовете ни. Това е така наречения обичай Полазване. Според това какъв е полазника, т.е. първия гост, гадаем каква ще е и цялата година. Ако е добър или заможен, то тогава и годината на дома ще е богата и добра. Даже навремето хората са канили първия си гост (с тайната надежда, че някой няма да го изпревари). Знам също, че се гледа с добро око ако първо през дома прекрачи дете, особено ако е момиче. В интерес на истината винаги съм се чудела какво се случва ако полазникът е скръндза или лош човек … само дето още не се е намерила жива памет, която да ми разкаже. Варианти за гости много. Примерно ако аз ви се случа полазник това си е жива мъка 🙂 годината ще ви е емоционална, абсолютно дезорганизирана, тотално непредвидима, но поне със сигурност ще ви е нахилена, шумна и поносимо добра … С две думи – къде да идвам :)))

По традиция на този ден вратите на дома или по-скоро на двора се оставят широко отворени, тъй като всеки е добре дошъл.

Счита се, че от Игнажден започват Коледните празници. Трапезата трябва да е богато отрупана, но само с постни храни. За постещите хора е важно да отбележа, че от днес до Бъдни вечер се спазва строг пост – само на растителна храна. Правят се и колачета за всеки член от семейството.

Та като минах на кулинарна вълна се сещам да ви разкажа за моя първи сблъсък с празнуването на Игнажден. Бях втори курс студентка, тъкмо прехвърлила се от специалност История в Етнология, прясно забременяла и не можеща да гледам храна. По традиция първокурсниците организираха традиционно празнуване на празника и бяха надонесли домашни вкусотии и бяха отрупали една огромна маса. Разиграха ценка как се посреща полазник. Пихме, ядохме … абе кеф. Тогава за първи път ядох пълнени червени чушки с боб. Няма такава вкусотия, направо се влюбих. И до ден днешен свързвам Игнажден с пълнени чушки с боб, а пълнените чушки с боб ги свързва с Игнажден хихи.

Освен за храната и полазника помня, че съм чувала и чела, че от днес всъщност според народните вярвания започват родилните мъки на Богородица.

Спазват се и редица забрани. Не се шие и плете. Нераждалите жени не работят домашна работа.Не бива да се изнася нищо от къщата, за да не се изнесе берекетът. Изобщо днес е ден за мързелуване, празнуване, усмивки, сбирки с приятели и все такива хубави работи. Затова нека се придържаме към тази традиция и да се повеселим 🙂

На Игнажден има и много именници, тъй като Игнат се превежда и като огън и пламък. Имен ден имат Игнат, Игната, Искрен, Искра, Пламен, Пламена, Огнян и производни! И да ви подсетя – на имен ден не се кани, ако имате именник наблизо можете бързо-бързо да му идете на гости, току виж вие сте му късмета 🙂

Весел празник на всички … и да си призная – днес аз първа влязох в нашата стая в офиса, горките ми колеги 😉

Advertisements

Posted on 20/12/2012, in Традиции and tagged , , , . Bookmark the permalink. има 1 коментар.

  1. хехехе, със сигурност ще им е весело на колегите ти, страхотно Юле:)

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: