Свети Стефан – празникът продължава


Признавам си съвсем честно, че почти нищо не знам за Стефановден. Някак обичаите и обредността на празника се размиват насред общотото коледно празнуване. Все пак Стефановден е третият и последен ден от Коледните празници – 27 декември.

Свети Стефан e бил сред първите жертви в името на Християнската вяра и се счита за първия мъченик. Много почитан светец в религиозно отношение.

В народната обредност това е последният празник от годината; ден за събиране с близки, за софри, за продължаване на коледното преяждане. Често младите семейства на този ден посещават кумовете. Готви се свинско със зеле (освен разбира се ако не ви е останал птеродактил със зеле от 25-ти), прави се баница с месо. Изобщо – живее се разточително 🙂

В някои краища на страната се изпълнява обичая ладуване – гадаене на момите кога и за кого ще се омъжат; в други започва спазването на забраните за мръсните дни, когато човек не трябва да замръква навън, а и прането също. Тъй че ако решите да перете, въпреки че днес не се върши къщна работа, да си приберете прането от балконите и терасите. За мръсните дни ще ви разкажа отделно, че е дълга тема 🙂

Имен ден празнуват Стефан, Стефана, Стефания, Стефи, Фани, Венцислав, Венцислава, Запрян, Стамен, Стамена, Станимир, Станимира, Стоил, Стоилка, Станка, Станчо, Стоян, Стоянка, Таня.

Хайде Честит ви Стефановден – празникът продължава!

PS. Росенце, честит празник и на теб 🙂

Advertisements

Posted on 27/12/2012, in Традиции and tagged , . Bookmark the permalink. Вашият коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: