Най-добрият полазник :)


За моя огромна радост, и леко учудване, се оказва, че Игнажден все още е много тачен празник. Даже имам усещането, че за хората около мен, той дори се възражда. Събираме се, коментираме кой, кога и къде е влязъл пръв, какво значи това. Има закачка и веселие. Изобщо – усещане за празничност и голямо ходене и посрещане на гости.

Навремето на Игнажден портите се оставяли отворени, за да може да влезе всеки. Хората са очаквали да видят какъв човек пръв ще влезе в дома им, кой ще е полазника, за да гадаят по него каква ще е годината (това всички го знаем). Имало е желани полазници, които дори са били специално канени. Ако си добър и благ човек, домакините ще те посрещнат, ще ти се радват, ще те нагостят. Ако не си – ами това вече е друга тема и въпрос на личностна реакция 🙂

Другото, обаче, което се е брояло, е колко души ще дойдат в дома ти. Полазниците също си избирали къщите, които да посетят – дали домакините са стиснати или не, дали са свадливи или не. Считало се е за много тежка социална присъда никой да не ти влезе в дома. Като не си гостоприемен, хич не ме чакай 😉

Ние тази година си имахме специален полазник. Направо ни налази не само в домовете (щот още не е идвал там), а животите, семейството. Донесе ни най-голямата радост. Роди ни се полазник, мъжки полазник 🙂 Появи ни се нов живот. И не само годината, ами светът ще бъде по-хубав от тук нататък.

И вече съм горда леля на двама!!! Да са ни живи и здрави! Ей това е най-дорбия полазник. Поне според мен.

И кой беше вашият полазник тази година?

Advertisements

Posted on 21/12/2013, in Дом и семейство, Традиции and tagged , . Bookmark the permalink. 7 Коментари.

  1. Ние нямахме полазник тази година, но от вашия полазник по-добро няма :). Да е жив и здрав!

  2. Да е жив и здрав Калоянчо! Да му се радват сите майки, лели, стринки, баби и прабаби! И разбира се, целото мъжко съсловие, допринесло за полазника!
    Честит имен ден и на теб, скъпа моя Юлке! Бъди все така весела и жизнерадостна, слънчева и гореща, като месеца, на който си кръстена!
    И внимавай с контузиите! 🙂

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: